ING gaat de beloning van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50 procent verhogen, tot ruim 3 miljoen euro.
Een woordvoerder van de bank bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad.
De raad van commissarissen hikte volgens de woordvoerder al enige tijd aan tegen de relatief lage beloning van Hamers en heeft nu besloten daar iets aan te doen.
Volgens ING past de loonsverhoging in het beleid dat de aandeelhouders hebben goedgekeurd. Ook strookt het volgens de bank met het met de overheid overeengekomen beloningsbeleid. Volgens dat beleid kijken banken naar het beloningsbeleid van vergelijkbare bedrijven.
Hamers krijgt ‘bescheiden’ beloning
ING vergelijkt het salaris van Hamers met andere bedrijven in de Eurostoxx 50-index. Daar stond de ING-topman op de 49e plaats. Zelfs na de verhoging blijft Hamers’ loon “bescheiden” in vergelijking met vergelijkbare bedrijven, stelt ING. Hij gaat door de verhoging naar de 44e plaats. “Terwijl we qua marktwaarde rond plek twintig hangen.”
Hamers krijgt er vanaf 2018 jaarlijks extra aandelen bij ter hoogte van 50 procent van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro. Omdat er aan die uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld valt deze niet onder de bonusrestricties van 20 procent die in Nederland gelden voor financiële instellingen.
De voorgestelde loonsverhoging moet nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Daar krijgen ze op 23 april de kans voor tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.
Tweede Kamer eist uitleg van ING
De Tweede Kamer heeft direct gereageerd op het voornemen van ING. President-commissaris Jeroen van der Veer moet op een hoorzitting tekst en uitleg komen geven.
D66-Kamerlid Jan Paternotte kreeg een meerderheid van de Kamer achter zijn voorstel, meldde hij donderdag. Hij vindt de salarisverhoging een bizar besluit en wil dat de top de stap uitlegt.
Grootste oppositiepartij PVV noemt het schandelijk. ,,Terwijl de topmannen vrolijk doorgraaien - 50 procent erbij - moet de gewone man het met een kruimel doen'', aldus PVV-leider Geert Wilders.
GroenLinks vindt dat de stap getuigt van stuitende arrogantie. In wat voor universum leeft de top van ING, vraagt fractieleider Jesse Klaver zich af. Bovendien lijkt het erop dat bonusregels worden omzeild, zegt Kamerlid Bart Snels. Hij wil een debat met de minister van Financiën.
Ook de SP is niet te spreken over de salarisverhoging, kort na een recent massaontslag. ,,Hopen op begrip? Ik dacht het niet! Aanpakken'', vindt fractievoorzitter Lilian Marijnissen.
De kleinere linkse oppositiepartij PvdA vindt het stuitend dat de ING-top ,,zichzelf verrijkt'' en medewerkers ,,afscheept'' met 1,7 procent loonsverhoging. Volgens fractievoorzitter Lodewijk Asscher heeft de financiële sector helemaal niets geleerd van de crisis.
Minister Hoekstra: loonsverhoging 'buitensporig'
Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt de salarisverhoging voor de topman van ING buitensporig. Die stap helpt op geen enkele manier om het broze vertrouwen in de sector te herstellen, zo laat hij weten.
Hoekstra benadrukt dat er de afgelopen maanden intensief met banken is gesproken over de noodzaak van het herstel van vertrouwen in de sector. Hij heeft na het bekend worden van de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers meteen contact laten opnemen met de bank.